steefmzungu.reismee.nl

18) Fred-yoghurt

Fred heeft gestudeerd en is lokaal bestuursambtenaar. Hij heeft zich het lot van de weeskinderen in Katete aangetrokken, speciaal nadat hier de aids-epidemie net over zijn hoogtepunt heen was. Zelf 27 jaar oud had hij op een gegeven moment 20 weeskinderen onder zijn hoede en kon dat niet meer op die manier aan. Om te stimuleren dat andere mensen ook een weeskind onder hun hoede zouden nemen heeft hij hen als vergoeding een melkkoe aangeboden op voorwaarde dat het eerste kalf weer terug zou gaan naar hem. Hiermee kon hij dan weer een weeskind onderdak helpen. Maar wat heb je aan een koe als er geen afzet is voor de melk? Dus Fred heeft het voortouw genomen in het oprichten van de yoghurtfabriek. De yoghurtfabriek neemt melk af van de koeienbezitters. 3x per week wordt er yoghurt gemaakt, zo’n 70 liter per keer. Fred hoopt dit nog uit te breiden naar 500 liter per dag.


Fred in de pasteurisatiekeuken


De melk wordt gezoet met suiker en vervolgens gepasteuriseerd door de melkbussen in een bad met kokend water te plaatsen. Na afkoelen wordt de yoghurtcultuur toegevoegd. Na een paar uur rijpen wordt vanille- of aardbeiensmaak toegevoegd en vervolgens wordt de drinkyoghurt handmatig verpakt in stevige plastic zakjes van een kwart liter die worden dicht geseald en van datum voorzien.

De verpakkingskeuken met seal-apparaat


De yoghurt wordt met de eigen boda boda gedistribueerd van Nkokonjeru tot en met Mukono. In de winkels wordt de datum van het aanwezige product gecontroleerd en oud spul wordt mee terug genomen om de kwaliteit te waarborgen.


Nkokonjeru vanaf Katete (ruim half uur lopen)


Lake Victoria vanaf Katate (nog ruim een uur lopen)


Weeskinderen onderdak, pleegouders een vergoeding, afzet en melkprijs gegarandeerd, geniaal toch? Yahourt au feu de bois, in Frankrijk zouden ze er een moord voor doen!!


Meer info:http://www.patthechild.org

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!