steefmzungu.reismee.nl

40) Alleen op de wereld

Gehandicapten worden vaak in achterkamertjes gehouden. Deze knaap is gevonden in het huis van zijn oma na haar overlijden.

Zijn moeder had hem bij oma achtergelaten en is met de noorderzon vertrokken. Op dit moment heeft hij ’s nachts een dak boven zijn hoofd maar er is geen dagopvang. Als downer is hij eigenlijk te kwetsbaar om op straat te hangen. Voorlopig kan hij bij sister Rose verblijven maar sister Rose kan hem ook niet meer bieden dan een (veilige) hangplek. In Providence Home, een vanuit het klooster gerund opvanghuis voor lichamelijk en geestelijk gehandicapten, tevens sociale werkplaats, zouden ze hem kunnen helpen als er geld voor zou zijn. Hij zou er zoveel mogelijk sociale vaardigheden en aangepast gedrag kunnen verwerven en zich hopelijk nuttig kunnen voelen en met passend werk.


Sister Harriet ‘heeft’ 5 wezen. Dat wil zeggen dat ze voor deze normaal begaafde meisjes de schoolkosten draagt, zij wonen in boarding school. Verder wordt er na schooltijd aandacht besteed aan landbouwvaardigheden zodat zij zichzelf kunnen redden als zij van school afgaan en geen vervolgstudie kunnen bekostigen. Het mes snijdt dan aan twee kanten: door tuinwerk aan te leren produceren ze ook hun eigen voedsel en dat bespaart weer op de leefkosten.


.


Sr Harrier zou graag meer tuingereedschap aanschaffen maar heeft hier niet de middelen voor. Ook wil ze graag een lokaal voor drummen, muziek en dans en een speelplaats voor naschoolse verpozing hebben.



Deze ‘wezen’ (10 tot 16 jaar oud) hebben allemaal hun eigen verhaal: Vader alcoholist, moeder vertrokken uit schaamte of vader overleden, moeder hertrouwd met een andere man, dochter bij oma achtergelaten of vader ‘gek geworden’ (psychiatrisch?), moeder wanhopig.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!